25 sessies, ruim 120 deelnemers. Het eerste Nederlandse FIWARE SmartCity Bootcamp was een succes. Tom Willebrandts van mede-organisator Gemeente Amersfoort kijkt tevreden terug. “Een goed mix van hardcore developers, business analisten, onderzoekers en financiële experts. Hier is de kiem gelegd voor mooie innovatieve smart city toepassingen.”
Ontwikkelen en prototypen met live data
Tijdens de Bootcamp sessies gingen internationale experts in op de technologie van het FIWARE platform en hoe hiermee slimme Smart city toepassingen kunnen worden ontwikkeld. Communiceren met slimme devices, de integratie van de fysieke wereld met de virtuele wereld, het ‘spelen’ met grote hoeveelheden data, 3D visualisatie; in hoog tempo werden de belangrijkste topics van het FIWARE/platform en het FIWARE/lab toegelicht en gedemonstreerd.
Labomgeving met NL Data
”FIWARE versnelt de ontwikkeling van IoT en Big Data toepassingen.”, licht Paul Francissen van organisator Colab Diensteninnovatie toe. “Via het FIWARE/Lab kunnen ontwikkelaars aan de slag in een live omgeving, met echte, real-time data en zo hun applicaties ontwikkelen, prototypen en testen”.
In Colab Diensteninnovatie werken bedrijven en overheden samen aan aan het opzetten van een Nederlandse FIWARE LAB omgeving met open data van publieke en private organisaties. “Het op een eenvoudige, gestandaardiseerde manier ontsluiten van grote hoeveelheden kwalitatief hoogwaardige data, verlaagt de drempel voor het ontwikkelen van nieuwe toepassingen, aldus Arjen Hof, betrokkenen bij het opzetten van een FIWARE LAB omgeving in Nederland. De start is gemaakt. Alle informatie uit de dataportalen van Rotterdam en Amsterdam is inmiddels toegankelijk vanuit de FIWARE Lab omgeving. Andere steden en organisaties volgen snel. “Datacollectie en ontsluiting is een speerpunt binnen het Nederlandse FIWARE LAB. Data is immers de ruwe grondstof voor innovatieve toepassingen.” stelt Arjan Hof
Kansrijke projecten geidentificeerd
Het EU programma biedt, naast technologie, ook funding en daadwerkelijke support bij ontwikkeling, prototyping en uitrol van FIWARE projecten. Tijdens de bizz development en accelerator sessies werden ondernemers, ontwikkelaars en fondsexperts met elkaar in contact gebracht en konden diverse kansrijke projecten worden geidentificeerd.
“Een zeer productieve samenwerking” stelt FIWARE programmamanger Youssef Sabeh. “Ik verwacht een tiental concrete voorstellen te ontvangen voor de FINODEX en SpeedUP Europe accelerators.” Per accelerator call worden 50 projecten ondersteund. Met zo’n 100 tot 300 aanvragen per call een gerede kans op financiering. “Over de innovatiekracht van onze ideeën maak ik me geen zorgen” zegt Mark Douwma, business developer. “Ook qua businesskant en techniek zitten we goed. Wordt zeer zeker vervolgd!”